Modeller av vulvor. Till vänster, oskadad. De andra visar olika nivåer av könsstympning, klitoris och blygdläppar har skurits bort.
Bilden föreställer modeller av vulvor, där den vänstra är oskadad och de andra är stympade i olika nivåer. Nu tar Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland fram nya riktlinjer som ska skydda fler från könsstympning. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio.
Östergötland

Tusentals flickor riskerar könsstympning – så ska fler skyddas

10 min

Regionen och Länsstyrelsen i Östergötland tar fram nya riktlinjer till sin personal för att skydda fler flickor från könsstympning.

– Det övergripande syftet är att man jobbar systematiskt med frågan för att motverka att flickor könsstympas. men även att erbjuda stöd till dem som redan är könsstympade, säger Maha Eichoue på länsstyrelsen.

Enligt en tidigare rapport från 2015 har socialstyrelsen uppskattat att det finns omkring 38 000 kvinnor i Sverige har könsstympats. En kommande studie av europeiska länder – som SVT Nyheter tagit del av – visar däremot att det kan finnas uppemot 150 000 kvinnor i Sverige som utsatts för könsstympning.

Josefin Svensson, barnmorska och projektledare i Region Östergötland berättar att 10 procent av de som könsstympas har fått sina kön ihopsydda efter att klitoris och blygdläppar skurits bort.

– De har smärta, de får svårigheter vid mens. Det leder till infektioner, många har huvudvärk eftersom de dricker för lite när de har svårt att kissa.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".