Sandra Hansen, från SPES, Rikförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd.
Sandra Hansen, från SPES, Rikförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd. Foto: Anna Karin Lodin/Sveriges Radio P4 Östergötland
Norrköping

"Vi måste våga prata mer om självmord"

2:59 min

På söndag uppmärksammas den internationella suicid-preventiva dagen på Anhörig- och kunskapscenter; en dag då vi ska våga prata om självmord.

Idag är vanligaste dödsorsaken bland unga i åldrarna 15-24 år självmord – och i Östergötland tar en person i veckan sitt liv. 

Suicidpreventiva dagen uppmärksammas på en rad platser i Sverige på söndag. I Norrköping bjuder SPES, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd, in till föredrag, fika och en ljuständning för de vi har förlorat; mellan 16:00 och 18:00 på Anhörig- och kunskapscenter i Norrköping.

– Vi har blivit bättre på att prata om självmord men det finns fortfarande tabu kring självmord. Det finns myter om att det är farligt att prata om självmord, men det är det inte! Det är snarare bättre. Det ökar också medvetandet om att många tänker de här tankarna, säger Sandra Hansen, från SPES, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".