Sandra Hansen, från SPES, Rikförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd.
Sandra Hansen, från SPES, Rikförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd. Foto: Anna Karin Lodin/Sveriges Radio P4 Östergötland
Norrköping

Hör hela intervjun med Sandra Hansen om hennes väg tillbaka efter två självmordsförsök

Hör hela intervjun med Sandra Hansen om vikten av att våga prata om självmord
9:45 min

Det här kan du som anhörig till en person med självmordstankar och självskadebeteende göra.

På söndag är det den internationella suicid-preventiva dagen. En dag då vi ska våga prata om självmord. Och prata för att kanske göra någon skillnad, för de som mår dåligt, eller som drabbats av självmord på något sätt.

Sandra Hansen, från SPES, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd, har själv två självmordsförsök bakom sig och använder nu sina erfarenheter för att hjälpa andra.

– Om du har någon i din närhet som du är orolig för ska du först och främst söka kontakt med den personen och vara ganska rak på sak. Fråga: "Jag ser att du mår dåligt, är det något du vill prata om?". Ofta inleder det till samtal. Men det finns ju också risk att personen säger nej och då får du backa. Men du får ändå hålla ett litet öga där. Om du bedömer situationen som allvarlig, visa det då. Fråga om du kan hjälpa till. Och bedömer du situationen akut måste du ta hjälp professionellt – och inte lämna den här personen ensam. Du får vara ihärdig. Du får vara jobbig. Du får tjata. Det handlar ju ändå om liv och död, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".