Sociala medier i telefonen
Eleverna ska granska den senaste nyheten i sina sociala medier, eller där de vanligtvis tar del av nyheter. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/TT

De forskar kring falska nyheter

1:43 min

Hur vanligt är falska nyheter i Sverige? Det ska forskningsprojektet Nyhetsvärderaren ta reda på.

Tusentals elever i landet, bland annat från Östergötland, är med i projektet. Eleverna ska titta på den senaste nyheten i sina sociala medier, eller där de vanligtvis tar del av sina nyheter. Sedan granskar man nyheten på ett vetenskapligt sätt i en mindre grupp.

– För oss är det viktigt att vi har ett samhälle där vi diskuterar falska nyheter. Vi vet faktiskt inte hur vanligt det är och vi vet inte hur det sprids. Men nu kommer vi få reda på om falska nyheter är stort i Sverige, säger Thomas Nygren på Uppsala universitet som är initiativtagare till projektet.

Forskningen kommer presenteras i vetenskapliga tidsskrifter och de som har varit med i projektet får tillbaka resultaten i form av rapporter runt jul.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".