Skylt Campus Norrköping foto:Maria Turdén/Sveriges Radio

Fler unga i Linköping än i Norrköping läser vidare

Färre unga studerar vidare direkt efter gymnasiet. Det visar en sammanställning som Universitetskanslersämbetet har gjort.

Under 2016 minskade andelen 19-åringar som inlett högskolestudier till 12,8 procent.

Det är även stora regionala skillnader vad gäller när och om unga väljer att studera vidare. Förra året hade 50,7 procent av 24-åringarna i Linköping påbörjat en högskoleutbildning, i Norrköping var det 38,4 procent.

- I kommuner där det bor många som har en högskoleutbildning är det betydligt vanligare att fortsätta studera efter gymnasieskolan. Det kan även finnas fler faktorer som påverkar, exempelvis om det finns en högskola eller ett universitet nära där man bor. Sen är det viktigt att komma ihåg att i kommuner där det inte bor så många kan det se ut som att svängningarna är väldigt stora när det i själva verket rör sig om ett mindre antal individer, säger Annika Pontén, chef för analysavdelningen vid UKÄ.

I hela Östergötlands län var andelen 41,7 procent och i landet som helhet 43,6 procent av 24-åringarna som studerade vidare efter gymnasiet.

Fler kvinnor än män söker sig till högskolan. Vid 24 års ålder hade 51,6 procent av kvinnorna i landet påbörjat högskolestudier jämfört med 36,0 procent av männen. I högskolan som helhet utgör kvinnorna cirka 60 procent, och så har det enligt UKÄ sett ut de senaste tio åren med endast små förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".