Oskar Ravantti och Romeo Dahlström, elever på friskolan Nordic International School.
1 av 2
Oskar Ravantti och Romeo Dahlström, elever på friskolan Nordic International School.
Steven Battye, rektor på friskolan Nordic International School
2 av 2
Steven Battye, rektor på friskolan Nordic International School
Norrköping

Skolan där uniform är obligatorisk

2:33 min

I Norrköping har eleverna på den nystartade friskolan Nordic International School skoluniform under skoldagen. Oskar Ravantti och Romeo Dahlström som går i åttan på skolan tycker att det är bra.

– Då behöver man inte spendera tid på morgonen för att bestämma sig för vad man ska ha på sig, säger Romeo Dahlström som går i åttan i Nordic International School.

Klasskompisen Oskar Ravantti har alltid gillat skoluniform.

– Ja, jag har alltid velat ha det, säger Oskar Ravantti.

Skoluniformen består av en ljusblå pikétröja, en mörkblå kofta och ett par svarta inneskor. Det här får eleverna av skolan. Dessutom ska de ha ett par svarta eller mörkblå byxor eller kjol. För korta kjolar eller shorts är inte tillåtna.

Skolans rektor Steven Battye menar att skoluniformen eller skolans klädkod som han själv vill kalla det för bland annat är till för att skapa en skola med tydliga regler.

Det bidrar till en ordningsam och jämlik skola och minskar riskerna för mobbning eftersom barnen inte behöver ha dyra märkeskläder.

– Det minskar risken för att utsättas för mobbning eftersom det blir samma förutsättningar för elever, säger Steven Bettye till Sveriges Radio.

Enligt Skolverket är klädseln något som varje individ ska bestämma själv och utgångspunkten är att skolan ska respektera enskilda elevers val av klädsel. Rektorn Steven Battye säger att föräldrar och elever har fått information i god tid innan terminsstart och att alla har godkänt skolans regler.

– Det har tagits emot på ett bra sätt bland alla föräldrar, säger Steven Bettye till P4 Östergötland.

Men enligt Skolverket kan en friskola riskera att bryta mot skollagen om de kräver skoluniform eftersom lagen säger att en friskola ska vara öppen för alla elever som har rätt att gå i skolan.

Det är Skolinspektionen som har tillsyn över de fristående skolorna men saken har aldrig prövats av myndigheten.

Eleven Romeo Dahlström berättar vad som händer om man inte följer skolan klädregler.

 – Vi skulle få skäll och efter tredje varningen får vi kvarsittning i femton minuter, säger Romeo Dahlström.

Oskar Ravantti tycker som sagt att det är helt okej att ha skoluniform. Han skulle till och med vilja ha en ännu striktare klädsel.

– Jag önskar snarare skjorta och slips men det här är okej, säger han till P4 Östergötland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".