Fingeravtryck
1 av 3
Fingeravtryck Foto: Foto: Göran Billesson NFC
Vapen analyser på NFC
2 av 3
Foto: Foto: Göran Billesson NFC
Mikael Lilja chef på Forensiska sektionen Region Öst
3 av 3
Mikael Lilja chef på Forensiska sektionen Region Öst Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Polis och NFC samarbetar för bättre träffsäkerhet

2:12 min

Mellan 2006 och 2016 ökade antalet bevismaterial som polisen skickade till Nationellt forensiskt centrum i Linköping med närmare 70 procent.

Lena Klasén, chef på NFC, vill att polis och åklagare ska värdera bevismaterialen bättre innan de skickas för analys. Annars finns det risk att NFC lägger onödig tid på analyser som inte har någon betydelse för utredningen.

– Det handlar om att värdera beviset och ha en bra kvalité. Polisens forensiska sektioner har en viktig uppgift att värdera och se till att sortera det man skickar ner till NFC så att vi lägger våran tid och energi på rätt undersökning, säger Lena Klasén chef på NFC. 

Det är inte bara den totala siffran av antalet analys som har ökat. Siffrorna från NFC visar också att polisen samlar fler spår och material från varje brottsplats och skickar för analys.

Förra året skickade polisen i genomsnitt 25 procent fler spår för analys jämfört med 2006. Mikael Lilja chef på Forensiska sektionen i Region Öst utesluter inte att det kan bli en del spår där de inte får några träffar.

– Visst kan det vara så att vi emellanåt begär spår och sedan visar det sig att det hade inget värde i utredningen, men hellre det än att vi missar spåren säger Mikael Lilja. 

Det faktum att de skickar fler spår och material per brott till NFC kan enligt Mikael Lilja bero på att brottsligheten blivit grövre och kräver mer omfattande förundersökning.

– Mord med skjutvapen, för 10-20 år sedan, det var ett skott eller två skott och en pistol som användes. Idag har vi fler vapen som används vid samma tillfälle. Det avlossas fler skott vilket gör att vi får fler tomhylsor, och varje hylsa blir en undersökning, menar Mikael Lilja.  

Under de senaste åren har NFC fått skarp kritik för deras långa handläggningstider. Kritiska åklagare som menade att utredningar kunde läggas i väntan på analyssvar från NFC. Lena Klasén säger att de har lyckats korta ner handläggningstiderna på flera områden men att få bort köerna helt kan vara helt omöjligt.

– Det finns en komplexitet i de här utredningarna och det kan vi aldrig ta bort, utredningsarbete tar tid säger Lena Klasén på NFC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".