Maria Bergendahl, miljö- och kulturansvarig Åkerbo församling.
Maria Bergendahl, miljö- och kulturansvarig Åkerbo församling. Foto: Mathias Lindholm/Sveriges Radio P4 Östergötland
Östergötland

"Det är ett problem att kyrkorna är låsta"

2:59 min

Ska kyrkor vara ett minne från förr eller nyttjas till verksamhet? Maria Bergendahl i Åkerbo församling menar att om kyrkorna bara hålls öppna rent fysiskt så finner människorna sin möjlighet att nyttja dem.

I Åkerbo församling finns inte mindre än 13 kyrkor. Den äldsta byggdes redan på 1100-talet och det senaste tillskottet stod klart 2012. Och med hjälp av ideella krafter kan kyrkorna hållas öppna för besökare under större delen av sommaren.

Hur ska man nyttja de 13 kyrkorna? Ska vi ha dem som ett minne från förr eller ska vi dra in verksamhet i de här lokalerna?

– När man säger ordet verksamhet så tänker man att det är ett ståhej, men man kan ju också tänka sig att ett kyrkorum är en plats för ro och vila. och det behövs också i vårt samhälle i dag, berättar Maria Bergendahl, miljö- och kulturansvarig i Åkerbo församling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".