Göran Bergljung tar emot väljare i kyrkovalet i Söderledskyrkan i Norrköping.
1 av 2
Göran Bergljung tar emot väljare i kyrkovalet i Söderledskyrkan i Norrköping. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Väljare på väg in i vallokal för kyrkovalet 2017
2 av 2
Väljare på väg in i Söderledskyrkan i Norrköoing för att rösta. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

Kö för att få rösta i kyrkovalet

1:29 min

Idag är det kyrkoval och Svenska kyrkan väntar sig fler som röstar den här gången jämfört med förra valet. Barbro Pettersson överraskades av den långa kön när hon skulle rösta i Söderledskyrkan i Norrköping tidigare idag.

– Jag hade tänkt att det skulle gå fort men nu har jag varit här två gånger och försökt så nu tänker vänta tills jag kommer fram, säger Barbro Pettersson till Sveriges Radio.

På flera håll i landet rapporteras det om köer för att få rösta i kyrkovalet.

-Jag kan konstatera att det verkar vara väldigt hett ute i vallokalerna nu - mycket folk. Sådana signaler får vi från hela landet, från norr till söder, säger kyrkovalsledare Anki Bondesson till TT.

Det är 5,2 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan som har rätt att rösta och i år förväntar sig Svenska kyrkan att fler ska rösta än vid förra valet 2013. Då var det bara 700 000 medlemmar som tog sig till urnorna vilket motsvarar 13 procent.

Vid Söderledkyrkan i Norrköping har det varit fullt tryck sedan klockan 9.00 i morse när de öppnade berättar Göran Bergung.

– Det har varit kö hela tiden, långa köer ibland. Jag har varit med vid flera val men har inte varit med om att det har sett ut såhär, säger Göran Bergung, röstmottagare på Söderledskyrkan i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".