Kyrkovalet
Kyrkovalet Foto: Lisen Elowson Tosting

Första resultatet från kyrkovalet

Valdeltagandet ser ut att öka från 13 till 18 procent i kyrkovalet, enligt en prognos som bygger på att drygt hälften av valdistrikten har räknats.

Mest ökar Sverigedemokraterna enligt det preliminära resultatet, från 6,0 till 9,9 procent.

Men flest röster får Socialdemokraterna (29,7 procent) och Partipolitiskt obundna (16,7 procent) enligt prognosen, där rösterna från 1 239 av 2 153 valdistrikt redovisas.

Centern ökar från 11,9 till 16,2 procent, medan Borgerligt alternativ ser ut att tappa cirka 5 procentenheter.

Det var kö till röstlokalerna på många håll.
-Sådana signaler får vi från hela landet, från norr till söder. När vi talar med valnämnder från olika håll säger många: "Vi har väldigt mycket folk nu, ovanligt mycket - så här mycket har vi aldrig haft tidigare", säger kyrkovalsledare Anki Bondesson.

Ändrade förutsättningar

Få brukar rösta i kyrkovalet, men de som gör det avgör vilka som styr över landets församlingar, stift och kyrkomötet de kommande fyra åren. Förutsättningarna inför årets val ändrades när SD tiofaldigade sin budget jämfört med 2013 i förhoppning om att fördubbla sitt resultat.

TT träffade på söndagen Maria Reihs, som röstade i Maria Magdalena församling i Stockholm. Hon tror att SD:s satsning på att få större makt i kyrkan fick fler än vanligt att gå och rösta.
-Både som röstar på Sverigedemokraterna och som röstar för att de inte ska få så mycket makt.

För Maria Reihs är SD:s inflytande den viktigaste frågan i årets val.
-Det känns galet ifall kyrkan, som varit den sista trygga platsen för folk, plötsligt inte längre ska ta emot folk som behöver skydd och hjälp.

Normalt kristen

Angelica Öhrn, 34 - som brukar rösta i kyrkovalet - beskriver sig som "lite engagerad" i kyrkan.
-Jag har sjungit lite i kyrkokör. Jag är väl så där vanligt normalt kristen. Svenskt kristen om man ska säga så. Jag tycker att det är väldigt trevligt att ha en kyrka och den står ju för något väldigt fint.

Anton Gravestam, 36, är inte lika engagerad. Det är första gången han röstar i ett kyrkoval. Även han med anledning av Sverigedemokraterna.
-Delvis var det därför jag gick och röstade, säger han.

Det viktigaste för honom är att kyrkan står för öppenhet och faktiskt är öppen för alla. Han tror fler går och röstar i årets val av samma skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".