Rickard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun
Rickard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

Kommunen ökar sin bevakning efter bränder

2:31 min

Kommunen ökar sin bevakning efter söndagens bränder vid två olika skolor i Norrköping berättar Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköping

- Vi tycker att det är bedrövligt det som hänt, säger Richard Tjernström säkerhetschef i Norrköpings kommun.

Det var i söndags eftermiddag som larmet kom om att det brann i fasaden på Ektorpsskolan. Räddningstjänsten kunde efter en timme meddela att branden var släckt. Enligt polisen finns det misstankar om att branden är anlagd och en anmälan om skadegörelse genom brand har upprättats.

Vid 19-tiden kom nästa larm. Då handlade det om ett larm om en rökutveckling vid Vilbergsskolan som ligger i nära Ektorpsskolan. När räddningstjänsten kom till platsen hade branden självsläckts, enligt Anders Finn vid räddningstjänsten Östra Götaland. Det är oklart om vad den branden berodde på. Enligt räddningstjänsten ska det ha varit skräp och löst föremål som brunnit, inte någon del av byggnaden. 

Det är inte klart om det finns några samband mellan bränderna men Richard Tjernström säger att det finns misstankar om att det här kan komma att fortsätta och därför har kommun satt in extra bevakning.
Det handlar främst om väktarbevakning men även andra åtgärder som Tjernström inte vill berätta mer om.

Är det säkert att vistas ute i området och även låta sina barn gå till skolorna här?

– Det är säkert i området, det som har hänt handlar om skadegörelse på kommunens fastigheter inte mot personer eller boende i området, säger Richard Tjernström till P4 Östergötland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".