Henrik Karlsson vid kolmilan i Godegård
1 av 3
Henrik Karlsson cyklar i Godegårds SK och får genom föreningen ta del av intäkterna som arbetet vid kolmilan ger. Foto: Anna-Karin Lodin/Sveriges Radio
Representanter från Godegårds sk vid kolmilan
2 av 3
Representanter från Godegårds SK vid kolmilan. Foto: Anna Karin Lodin/Sveriges Radio P4 Östergötland
Självklart måste det ätas en riktig kolbulle när man milar kol!
3 av 3
Självklart måste det ätas en riktig kolbulle när det tillverkas kol! Foto: Anna-Karin Lodin/Sveriges Radio
Östergötland

Hett med kolmila: Lär dig konsten att tillverka egen kol

2:55 min

I lördags slogs nytt publikrekord när tionde kolmilan vid Sjölunda såg tändes. Om en vecka har hon kolat färdigt – och om ett halvår rivs milan och packas i säckar.

Den drygt tre meter höga kolmilan av 130 kubikmeter björkved kolar för fullt vid Sjölunda såg, sedan i lördags.

– Kolmilan kommer sjunka till omkring 40 procent av den volymen den har nu – kanske 50 kubikmeter. och då måste man klubba milan hela tiden. Så vi går och slår på den så den packar ihop sig och följer med hela tiden. Annars kan det bildas frät, så det blir aska inne i milan istället, och då kan det ju plötsligt rasa in. Därför går vi och vaktar dygnet runt, säger Anders Nylund, kolmileexpert i Godegårds SK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".