Pendlare Pontus Larsson.
1 av 4
Pendlare Pontus Larsson. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Per-Inge Karlsson och Gunilla Lidebjer i Skänninge.
2 av 4
Per-Inge Karlsson och Gunilla Lidebjer i Skänninge. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Näringslivschef Claes Jonasson i Mjölby kommun.
3 av 4
Näringslivschef Claes Jonasson i Mjölby kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Företagare Ann-Charlotte Hubert i Skänninge.
4 av 4
Företagare Ann-Charlotte Hubert i Skänninge. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Mjölby

Pendlare sätter plus för Skänninge

1:58 min

För fyra år sedan fick Skänninge pendeltåg. Satsningen har haft betydelse för hela Mjölby då det blivit lättare att bo och jobba på olika håll. Pontus Larsson är en av pendlarna i Skänninge.

 – Jag har planer på att kanske flytta hit.
Spelar pendeln in då?
– Ja. Har inget körkort så jag kan inte ta mig hit så, säger Pontus Larsson.

I april 2013 stannade pendeltåget för första gången i Skänninge. För samhället betydde pendeltåget en ny frihet, det konstaterar Skänningebon Gunilla Lidebjer.

– Jag tycker det är jättebra att vi kan åka till Norrköping, Linköping, Tranås, Motala - när vi vill. Och gå på teater och film och allt möjligt. Vi gör det mer nu, säger hon.

Men ett minus tycker många, är att huvudvägen in till centrala Skänninge stängdes av när pendeltåget kom och nya riksväg 50 drogs förbi utanför Skänninge.

Idag får man åka en omväg från den nya vägen för att komma in till samhället. Inte bra, tycker Gunilla Lidebjer, men får inte medhåll av Skänningebon Per-Inge Karlsson.

– Det finns ingen naturlig infart, säger hon.

– Jag tycker det är lätt att åka runt så de kan komma in ändå, säger han.

Mjölby kommun som helhet har det gått bra för sedan 2013. Befolkningen har ökat, villapriserna stigit och kommunen som helhet har de senaste fem åren haft en tillväxt på 1 400 nya jobb och rankas av tidningen Fokus som tredje bästa kommunen att bo i i länet.

Näringslivschef Claes Jonasson kommenterar utvecklingen.

– Det är svårt att bevisa vad som beror på pendeln och inte men jag tror det är handlar om en helhet när det gäller företagsklimat och där ingår ju infrastrukturbiten också givetvis, säger han.

När pendeln kom till Skänninge så flyttade en bit av centrum västerut - till den nya järnvägspassagen i närheten av vårdcentralen. En av ortens större mataffärer har nyöppnat där medan det runt torget i centrum finns en del tomma lokaler idag.

Ann-Charlotte Hubert har en butik vid torget. Hon ser ingen större förändring i kundkretsen men anser att avstängningen av Linköpingsgatan rakt in till centrala Skänninge inte var bra.
– Inte för handeln och inte för Skänninge över huvudtaget. Sedan är det ju väldigt dåligt skyltat i Skänninge, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".