Christian Gustavsson (M), kommunalråd i Linköping.
1 av 2
Christian Gustavsson (M), ordförande för moderaterna i Östergötland. Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Malin Wengholm.
2 av 2
Moderaternas nej kan ses som ett svek mot landsbygden, tycker Malin Wengholm, regionstyrelsens ordförande i Jönköpings län. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Östergötland

Snabbtåget splittrar moderaterna

Flera tunga moderater kräver att partiet släpper motståndet mot nya snabbtåg. Christian Gustavsson, ordförande för moderaterna i Östergötland, är en av dem.

På måndagskvällen gick tunga moderater ut och kritiserade partistyrelsens förslag till skrivning i propositionen på moderaternas arbetsstämma i oktober.

Enligt ett mail från Malin Wengholm, regionstyrelsens ordförande i Jönköpings län, står det i partistyrelsens förslag att:

"byggandet av nya stambanor för höghastighetståg är ett exempel på ett mycket olönsamt infrastrukturprojekt som riskerar att tränga ut andra nödvändiga investeringar."

Christian Gustavsson uttalade sig på måndagskvällen i Dagens Industri och sa att partiet hamnat snett och uppmanar ledningen att tänka om.

– Det duger inte att stirra sig blind på enskilda satsningar i våra storstäder, säger han till tidningen.

Övriga moderater som uttalar sig kritiskt mot sitt partis ställning i frågan är Johnny Magnusson, ordförande för moderaterna i Västra Götaland och Malin Wengholm, regionstyrelsens ordförande i Jönköpings län.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".