Speedwayförare
1 av 3
Foto: Oliver Atterflod
Whilma Johansson, Vargarna
2 av 3
Whilma Johansson, Vargarna
Anders Fröjd. Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
3 av 3
Lejonens lagledare Anders Fröjd. Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
Speedway

Elitserien i speedway stängs i tre år

1:48 min

Elitserien i speedway stängs under de tre kommande säsongerna, ett drastiskt beslut för att rädda klubbarnas ekonomi.

Inget lag ska kunna åka ur Elitserien i speedway de kommande tre säsongerna, det beslutade motorcykelförbundet SVEMO vid sitt styrelsemöte idag. Orsaken till beslutet är att flera klubbar brottas med stora ekonomiska bekymmer.

Beslutet innebär också att lag från Allsvenskan inte kan ta sig upp i Elitserien på sportslig väg. Däremot ska de kunna ansöka om uppflyttning men då krävs god ekonomi och en bra organisation.

– Det är tråkigt ur ett tävlingsperspektiv. Det bör vara varje förenings målsättning att vinna och på så sätt ta sig upp till Elitserien. Men samtidigt har vi haft en problematik med att de lag som vunnit Allsvenskan inte tagit klivet upp eftersom man inte känner att man ahr tillräckligt med resurser, säger Whilma Johansson sportchef för det allsvenska laget Vargarna.

Anders Fröjd som är sportchef för elitserielaget Lejonen i Gislaved, tycker beslutet var nödvändigt.

– Vi måste kunna jobba mer långsiktigt. Risken att åka ur Elitserien tvingar fram korta, dyra kontrakt. Med dagens beslut kan vi skriva längre kontrakt med förarna och det kan minska kostnaderna med upp till 15 procent.

– Nu blir det klubbarnas marknad mer än förarnas, säger Anders Fröjd.

Men strider inte detta mot tävlingsidrottes grundidé, att förlorare åker ur och vinnare går upp?

– Det kan jag hålla med om men vi tror ändå att det här är bra för Elitserien och Allsvenskan på sikt. säger Mikael Wirebrand sportchef för svenska mästarna, Elit Vetlanda.

Det nya beslutet gäller säsongerna 2018, 2019 och 2020.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".