Christian Gustavsson (M) kommunalråd i Linköping.
Christian Gustavsson, länsordförande för Moderaterna i Östergötland. Foto: Sveriges Radio P4 Östergötland
Östergötland

"Generationer av politiker har slarvat med infrastrukturen och nu måste vi ta igen det"

4:58 min

Flera tunga Moderater kräver nu att partiet släpper sitt motstånd mot nya snabbtåg, en av dem är Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Linköping.

Länsordförandena i Moderaterna i tre län vill att partiet ändrar ställning när det gäller satsningen på järnväg framöver, och fortsätter med utbyggnaden av nya spår enligt den modell som tidigare presenterats med banor som knyter samman Stockholm med Göteborg och Malmö, via både Östergötland och Jönköping.

Partiets hållning är att projektet med att bygga nya stambanor för snabbtåg är olönsamt och riskerar att tränga undan andra investeringar. Men nu möts den av motstånd.

Igår uttalade sig Christian Gustavsson i Dagens Industri och krävde att partiledningen ska tänka om. Inför valet 2014 lovade Moderaterna att satsa på nya höghastighetståg, men sedan dess har partiet alltså svängt i frågan och är nu emot nya snabbtåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".