Sverigedemokrater i Norrköping samlar namnunderskriver för en folkomröstning om moskébygget.
Sverigedemokrater i Norrköping samlar namnunderskriver för en folkomröstning om moskébygget. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

Ingen folkomröstning om moskén

Kommunstyrelsen sa nej till en folkomröstning om byggandet av en moské i Norrköping vid sitt sammanträde under tisdagen.

Det var i slutet av augusti som sverigedemokraten Darko Mamkovic väckte frågan om en folkomröstning om moskébygget i Norrköping. Men när kommunsstyrelsen hade uppe ärendet på sitt sammanträde under tisdagen, blev det nej. Samtliga partier förutom SD, röstade emot förslaget.

- Det är uppenbart att vi Sverigedemokrater har en helt annan uppfattning i den här frågan än övriga partier. Vi tycker det är viktigt att få veta vad folk tycker. De har valt oss, vi har inte valt dem, säger Darko Mamkovic till P4 Östergötland.

Darko Mamkovic säger att han nu tänker gå vidare med en namninsamling. Målet är att få ihop 10 procent av de röstberättigade i Norrköpings kommun, då måste kommunfullmäktige väcka frågan om folkomröstning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".