Sofie Lindblom
Sofie Lindblom. Foto: Jonas Åman
Östergötland

Sofie inspirerar tjejer att satsa på teknik

0:28 min

Norrköpingstjejen Sofie Lindblom fick nyligen utnämningen Årets alumn från Linköpings universitet. Som framgångsrik företagare i teknikbranschen lägger hon också mycket tid på att inspirera fler tjejer att satsa på teknikyrken.

Lyssna på hela intervjun med Sofie Lindblom längst ned i artikeln.

Sofie gick utbildningen i mediateknik på Linköpings universitet och har därefter bland annat jobbat på Spotify och startat egna bolaget Ideation 360. Men att välja teknikbranschen var inte en självklarhet från början.

– Jag visste faktiskt inte vad det innebar att plugga en teknisk utbildning. Jag var förvirrad, nitton och visste inte vad jag skulle göra med mitt liv. Jag hoppade på någonting lite på chans och så visade det sig vara helt rätt, berättar Sofie.

Vad tror du behövs för att få ännu fler tjejer att söka sig till teknikutbildningar?

– Om man kollar från industrins och universitetens sida handlar det om långsiktighet - att börja redan när man är väldigt ung och säga att det är okej att gilla teknik. Och att uppmuntra tjejer att utveckla sitt teknikintresse kanske redan från första klass.

Vad finns det fler för viktiga faktorer?

– Jag tror att förebilder är en jättenyckel - att lyfta fram fler inspirerande duktiga kvinnor som gör olika typer av karriärer inom teknik. Alla behöver inte bli programmerare, alla behöver inte bli managementkonsulter. Det finns otroligt många nyanser, säger Sofie.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".