Mobiltelefon. Foto: Rich Pedroncelli/Ap/TT
Foto: Rich Pedroncelli/Ap/TT
Östergötland

Kedjebrev skrämmer barn på sociala medier

Kedjebrev skrämmer barn på sociala medier
2:02 min

Polisen har tagit emot flera samtal från föräldrar vars barn har blivit mycket rädda och haft svårt att sova på nätterna, efter att ha tagit emot kedjebrev med dödshot på sociala medier.

I måndags kväll tog polisen emot ett samtal från en förälder till en nioårig flicka bosatt i Östergötland.

Flickan hade för några dagar sedan tagit emot ett meddelande ”Snapchat”. I texten som skickades beskrevs det på ett detaljerat sett hur hon skulle dödas av ett spöke om hon inte skickade meddelandet vidare till minst tio personer. Meddelandet hade hon fått av vänner som i sin tur blivit rädda när de fått meddelandet skickade till sig, sen var spridningen igång.

– Ett barn som tar emot den här typen av meddelande reagerar troligen inte på samma sätt som en vuxen. Vad som av en vuxen kan uppfattas som orimligt och påhittat kan uppfattas som mycket mer verkligt och skrämmande av ett barn, berättar Åsa Willsund, presstalesperson på polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".