Robin Berkhuizen, initiativtagare Funktionshinderbanan
Foto: Privat.
Östergötland

Han cyklar för bättre LSS-hem

0:50 min

Det byggs för få hem anpassade för funktionshindrade i Sverige. De som byggs är dessutom ofta för dåliga.

Det menar Robin Berkhuizen, som under onsdagen stannade till i Norrköping. Han cyklar just nu från Landskrona till Gävle för att lyfta frågan om anpassade boenden till människor med funktionsnedsättningar, så kallade LSS-boenden.

Ett LSS-boende är anpassat för människor med psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar. Robin Berkhuizen menar att det finns två huvudsakliga problem. Dels byggs det för få LSS-boenden, dels är de som byggs ofta inte tillräckligt anpassade.

Det kan handla om att det finns störande fläktljud vilket många människor inte har några problem med men som kan vara outhärdligt för en person med funktionsnedsättning. Eller så kan det handla om att fel sorts belysning kan bli extremt störande för en ljuskänslig person.

– De flesta människor kan stänga av ljud, man kan sitta och prata med en annan person fast det är massa vimmel omkring en. Men andra upplever det bara som en stor mängd ljudbrus, säger Berkhuizen.

I Motala, Valdemarsvik, Ödeshög och Kinda bedömer kommunerna att man har tillräckligt många LSS-boenden. I Linköping och Norrköping har man det inte. I Norrköping bedömer kommunen att man inte ens kommer att kunna ha det om fem år. 

 – Någonstans är det extremt dålig planering tycker jag. En stor kommun som Norrköping borde ha bättre koll. Det borde vara lätt att se hur många människor med särskilda behov som går i skolan och därför veta när dessa kommer behöva boende, säger Robin Berkhuizen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".