Den psykiska ohälsan ökar bland unga.
Den psykiska ohälsan ökar bland unga. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Östergötland

Ny undersökning: Flickor födda i Norden mår sämre än de som är födda utanför

0:57 min

"Det är en oerhört viktigt kunskap att se att det kanske inte alltid är som man tror att det är", säger utredaren på Centrum för verksamhetsstöd och utveckling.

De flesta ungdomar i Östergötland mår bra, men det finns skillnader. Till exempel så mår yngre bättre än äldre – och killar mår bättre än tjejer.

Sämst hälsa upplever ungdomar med annan könsidentitet att de har. Det visar rapporten "Om mig, ungdomars perspektiv på hälsa och livsstil".

"Om mig" är en årlig webbenkät om hälsa och livsstil till ungdomar i årskurs 8 i grundskolan och årskurs 2 i gymnasieskolan i Östergötland. Och den som görs i samarbete mellan Regionen och kommunerna i länet.

Nu har resultaten från de tre åren landat.

– Generellt sätt kan man se att ungdomar som är födda utanför Norden – när det gäller tjejer – så mår de bättre än tjejer som är födda i Norden. Men vi kan se att den psykiska ohälsan ökar oavsett, för samtliga kön, när vi tittar på hela gruppen, säger Charlotta Lindell, utredare på Centrum för verksamhetsstöd och utveckling i Region Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".