Skolböcker.
1 av 2
Foto: Leif R Jansson / TT
Roger Persson undervisningsråd Skolverket.
2 av 2
Roger Persson undervisningsråd Skolverket. Foto: Skolverket
Östergötland

Den gamla stadieindelningen återinförs i skolan

1:36 min

Låg- mellan och högstadiet ska återinföras i skolan. Syftet är att öka möjligheten för eleverna att få de timmar de har rätt till, enligt Roger Persson på Skolverket.

– Det ska bli säkrare för varje elev att få de timmar som de har rätt till. Det är elevperspektivet som slår igenom här, säger Roger Persson, undervisningsråd på Skolverket.

Det var i början av 90-talet som begreppet togs bort och skolan blev stadielös. Men enligt ett beslut från riksdagen ska de tre stadierna nu återinföras från höstterminen 2018.

Anledningen är att det ska finnas ett säkrare sätt att stämma av att elever får den undervisning de har rätt till. De ska inte få för få eller för många timmar av något ämne om barnet exempelvis byter skola.

Beslutet hör ihop med att regeringen inom den närmaste tiden kommer att ta beslut om en stadieindelad timplan. Det innebär att det ska finnas en timplan som visar hur många timmar av respektive ämne eleverna ska läsa i varje stadie. Tidigare fanns bara en timplan för hur många timmar en elev skulle ha för ett ämne under hela grundskolan och sedan var det upp till varje huvudman att själv fördela detta.

– Nu har regeringen uppmärksammat att det finns vissa brister, kanske beror det på att det är en större rörlighet mellan olika skolor idag. Det här är ett sätt att strama åt, säger Roger Persson på Skolverket.

En konkret förändring som förändringen medför är att ytterligare ett språkval ska vara obligatoriskt från årskurs sex.

– Det här är en förändring jämfört med hur det ser ut idag. Alla skolor erbjuder inte språkval från årskurs sex idag men nu måste de göra detta från hösten 2018. Lärarna ska också sätta betyg i ämnet, det har man inte gjort tidigare, säger Roger Persson till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".