Norrköpings kommun. Foto: Jonas Almkvist/Sveriges Radio
Foto: Jonas Almkvist/Sveriges Radio.
Norrköping

Miljonköp utan upphandling

1:31 min

I tio år struntade flera chefer på kommunens IT-enhet i Norrköping i lagen om offentlig upphandling och köpte varor och tjänst av samma leverantör.

Under perioden handlade enheten varor och tjänster för omkring 200 miljoner kronor. Det visar en oberoende granskning som kommunen beställt. Enligt rapporten har flera personer handlat felaktigt genom att strunta i upphandlingsreglerna men det är bara den senaste chefen för enheten som får ta smällen för bristerna.

– Han har gjort fel i och med att han har förlängt avtalet och det skulle han inte ha gjort, säger Per Bäckström som är chef för Kommunservice i Norrköping. 

I februari månad meddelade kommunen att de hade upptäckt allvarliga brister i upphandlingar och avtal hos kommunens IT-enhet. Det ledde till att kommunen tillsatte en extern utredning samtidigt meddelade man att den ansvarige chefen för enheten har tagits ur tjänst. 

Idag kom rapporten som visar på att bristerna är långt allvarligare än man befarat och att det är många fler chefer som brustit i sitt ansvar. Under åren har IT-enheten haft flera chefer och alla har gjort på samma sätt. Samtliga struntade i upphandlingsreglerna.

Detta har pågått år efter år och chef efter chef utan att kommunledningen har agerat. Och en av orsakerna till att bristerna inte uppdagats tidigare är enligt rapporten att kommunledningen inte tagit sitt ansvar.

Så kan det vara men just när det gäller upphandlingsreglerna så ligger de på respektive chef.

Så kommunledningen har inget ansvar trots att  rapporten säger att de har?

Det klart att kommunledningen har ett ansvar, säger Per Bäckström.

Men trotts det är det bara den senaste chefen som får betala för 10 års brott mot upphandlingsreglerna. Och nu vill kommunen lägga det bakom sig och blickar framåt.

– Nu handlar det om för våran del att se framåt, vi har gjort ett antal åtgärder under de senaste månaderna för att något liknande inte ska inträffa, berättar Per Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".