Bilköerna växer.
1 av 2
Bilköerna växer. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Trafikskolechef och trafiklärare David Samuelsson i Linköping.
2 av 2
Trafikskolechef och trafiklärare David Samuelsson i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Trafikinfarkt i Linköping

1:53 min

Linköpings tätort är numera till stora del igenkorkad av trafik både morgon och eftermiddag.

 David Samuelsson är körskollärare i Linköping och han tycker att trafikläget är tufft nu.

– Nu går det ju inte att åka runt stan för det är vägarbete på motorvägen. Det går inte att åka genom stan heller för det bli köer.


Är det inte något man får ta när staden växer?
– Köer har det ju alltid funnits men det blir lite påfrestande när det bygger på och bygger på och blir bara värre och värre, säger trafikskolechef och trafiklärare David Samuelsson.

Det är mer trafik än någonsin som ska fram. Och de långa köerna fanns redan innan slukhålet på Kallerstadsleden uppstod.

Men det är inte bara grävarbeten som ger trafikstockningar. Linköping växer och nu har passerat 155 000 invånare. Ulf Johansson Lorin jobbar på stadsmiljökontoret i Linköping.

– I grunden är det ju så att det går väldigt bra för Linköping som stad. Men det får den återverkningen att det faktiskt rör sig fler i våra trafiksystem. Och den samlade trafikapparaten varje morgon och varje kväll - våra trafiksystem klarar inte riktigt av att svälja det här.

Mer än 30 000 personer pendlar in till Linköpings tätort varje vardag och var fjärde av dem med jobb som bor inne i Linköping pendlar ut därifrån till jobbet. Och pendlingen ökar.

För att lätta på trafiktrycket så jobbar man i kommunen nu för att göra det enklare med cykel eller buss istället för bil, säger Ulf Johansson Lorin på kommunen. Bland annat ska fler korsningar få busstyrda ljussignaler och cykelbanorna ska bli bredare.

– Det är åtgärder som tar lite tid att göra. Sedan självklart så sitter vi och funderar på vad vi kan trimma i systemet.

Men bilister hittar andra alternativ än cykel och buss, säger Tobbe Fransson i Linköping.

– Man kan alltid välja att inte åka till stan utan åka till Tornby istället.
Och Carina Birgersdotter ser en annan lösning.

– Släpp trafiken fri!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".