Christer Alfredsson
1 av 2
Christer Alfredsson, vice vd för UCS It Solutions, blev först alldeles kall och tänkte: kommer vi förlora massa pengar" när han fick reda på att företaget blivit utsatt för dataintrång. Foto: Emma Garzon
Dataintrång
2 av 2
På tisdag börjar rättegången om det som beskrivs som den största it-härvan någonsin i Sverige. I Östergötland har Kriminalvården och UCS It Solutions blivit utsatta. Foto: Emma Garzon
Linköping

De drabbades i största IT-härvan hittills

1:54 min

På tisdag börjar rättegången om det som beskrivs som den största it-härvan någonsin i Sverige.

Åtta misstänkta, varav en huvudman, åtalas i härvan som omfattar över 40 miljoner kronor. Runt 60 företag, banker och myndigheter har drabbats av bland annat grova dataintrång och bedrägerier.

Här i länet har Kriminalvården och it-företaget UCS It Solutions blivit utsatta. Nu berättar företagets vice vd Christer Alfredsson om dataintrången.

– Först blir man ju alldeles kall och tänker: vad innebär det här? Kommer vi förlora massa pengar?

Det var mellan juni och augusti förra året som UCS It Solutions utsattes för dataintrång vid två bekräftade tillfällen.

Själva intrånget är nog så allvarligt

Personer på företaget fick mejl som innehöll en bifogad fil med skadlig datakod. När de öppnade filen kunde den misstänkta huvudmannen gå in i datorn och göra beställningar.

– En av våra distributörer hörde av sig och sa att de hade fått en konstig beställning, så de ville att vi skulle se över den. Det var så vi upptäckte det första gången, berättar Christer Alfredsson.

När UCS It Solutions inte kunde se att de gjort den beställningen stoppade de leveranserna.

– Så det blev ingen förlust för företaget. Även om själva intrånget är nog så allvarligt.

Christer Alfredsson tror inte att företaget kunde ha gjort något annorlunda för att skydda sig mot dataintrånget, då det finns så många sätt för it-brottslingar att ta sig in på datorer. Men i efterhand har företaget säkrat upp systemen så att den här typen av virus inte längre kan installeras.

– Skulle de mot förmodan komma in någon väg, så kommer de ändå inte kunna kommunicera utåt då vi har spärrat sådana vägar, säger Christer Alfredsson.

Rättegången beräknas ta 55 dagar. I nuläget vet inte Christer Alfredsson om UCS It Solutions kommer vara med på rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".