Optimistkören och kyrkokören. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.
Arkivbild. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
Östergötland

Mansbrist i svenska körer

0:36 min

Att sjunga i kör har blivit allt mer populärt under de senaste åren. Men i många blandade körer är det svårt att få med män.

Det är brist på basar och tenorer i landets körer men varför det ser ut så är det ingen som riktigt har tagit reda på. Enligt Hans Lundgren, musikdirektör vid Linköpings universitet, är det i körer som innehåller både män och kvinnor som det råder brist på män.

– Det som är intressant är ju att de män som sjunger gärna dras till manskörer och pojkarna dras till gosskörer, säger han.

Hans Lundgren menar att Sverige behöver en mer jämn könsfördelning i de blandade körerna för att behålla sin position som en av världens ledande körnationer. Han tror att problemet ligger i ett svagare intresse för sång hos killar.

– Problemet är att män, rent generellt, sjunger för lite. Jag tror inte att de får samma möjligheter som flickor när de är i den åldern där man borde börja sjunga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".