Maria Tytor
Maria Tytor, distriktsläkare på Tannefors vårdcentral, tycker att det är självklart att tillmötesgå patienter så långt som möjligt. Foto: Sandra Berndtsson

Så ska vården göra när patienten vill ha en viss behandlare

2:00 min

Patienter kan inte kräva vem som ska ge dem vård. Trots det händer det att patienter vill ha en behandlare som är av ett visst kön, från ett visst land eller i en viss ålder.

Därför har Region Östergötland tagit fram nya riktlinjer hur vårdpersonal ska hantera kraven.

– Tanken med riktlinjerna är att våra medarbetare ska ha en bra och trygg arbetsplats och att patienten ska få en god vård efter det behov man har, säger Zilla Jonsson som är HR-direktör i Region Östergötland.

Enligt riktlinjerna får vårdpersonal inte tillmötesgå patienters krav om de är diskriminerade. Men om till exempel en patient vill ha en svensk läkare på grund av att språket ska vårdpersonal först ha en dialog med patienten och försöka tillmötesgå önskemålet. När det inte är möjligt får man förklara vem som är bäst på att behandla. Om patienten fortfarande inte vill ha en viss behandlare kan hen tacka nej till vård.

– Vi behöver ju försäkra oss om att vi har erbjudit bästa möjliga vård. Sedan är det upp till patienten att välja om man vill ta den eller inte.

Vi har pratat med Maria Tytor, distriktsläkare på Tannefors vårdcentral, som tycker att riktlinjerna egentligen inte behövs. För henne är det självklart att tillmötesgå patienter så långt som möjligt. Det vanligaste önskemålet på Tannefors vårdcentral är en svensk läkare, enligt Maria Tytor. Själv har hon varit med om att patienter först inte vill ha vård av henne på grund av efternamnet, men när de hör att hon pratar bra svenska är det okej. Zilla Jonsson berättar att det ofta handlar om språket.

– Just att man vill ha en läkare som behärskar svenska språket väldigt bra, eller kanske något annat språk.

Men hur motiverar patienter att man vill ha en kvinnlig eller manlig läkare?

– Det kan till exempel handla om att du söker vård för gynekologiska besvär och önskar en kvinnlig behandlare. Eller om man kommer från en kultur där man är van att bli behandlad av det ena eller andra könet, förklarar Zilla Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".