Östgötatrafiken Resecentrum Linköping
Foto: Rosmari Karlsson / Sveriges Radio
Östergötland

Karta ska hjälpa resenärer att hinna med bussen

0:35 min

Nu kan resenärer ta hjälp av en digital karta för att se exakt var bussen eller spårvagnen är någonstans och när fordonet kommer till hållplatsen.

Östgötatrafiken testar just nu en ny funktion som gör att resenärer kan se var bussen eller spårvagnen befinner sig i realtid. Med hjälp av en interaktiv karta kan kunderna själva bilda sig en uppfattning om när bussen kommer till hållplatsen.

– Poängen är att man själv ska kunna göra en bedömning om man vill skynda sig eller om man lugnt och långsamt ska ta en kopp kaffe till innan man går, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Fordonen är sedan tidigare försedda med gps-sändare för att underlätta trafikledningens arbete. De har nu bestämt sig för att göra det tillgängligt även för kunderna.

– Det ger en känsla av kontroll och man kan själv göra en bedömning på när bussen ska komma fram och se hur läget ser ut. Vi tror att så mycket transparens som möjligt oftast bara är positivt, säger Eva Jylltorp.

Kartan finns inte på appen utan hittas på Östgötatrafikens webbplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".