Transportstyrelsen
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

De kräver skadestånd av Transportstyrelsen

1:51 min

Efter it-skandalen inom Transportstyrelsen har flera privatpersoner anmält myndigheten för att agerandet har fått konsekvenser. Så är det för Johan med skyddad identitet.

Avslöjanden om att Transportstyrelsen lät icke säkerhetsklassade personer i bland annat Tjeckien och Rumänien få tillgång till säkerhetsbelagda uppgifter ledde till att två ministrar fick gå och myndighetens generaldirektör sparkades. 

Det är oklart om uppgifter om enskilda individer har hamnat i orätta händer eller inte men många privatpersoner känner sig ändå kränkta och rädda av att deras personuppgifter kan spridas och missbrukas.

Johan som i verkligheten heter något annat blivit utsatt för mordförsök på grund av sitt tidigare arbete mot organiserad brottslighet. Han har skyddad identitet och säger att han nu måste byta namn, pass och körkort.

– Risken finns att mina personuppgifter kan ha röjts, så nu måste jag byta namn och alla mina tidigare id-handlingar, säger Johan till Sveriges Radio.

17 privatpersoner har vänt sig till Justitieombudsmannen (JO) och anmält Transportstyrelsen. Några andra har valt att polisanmäla myndigheten och vill att polisen utreder Transportstyrelsens agerande som en brottslig handling.

Transportstyrelsen har hittills fått in 18 brev med skadeståndskrav, bland annat från personer med skyddad identitet som menar att myndighetens agerande kan ha lett till att deras personuppgifter har avslöjats vilket har inneburit ökade kostnader då de nu måste vidta åtgärder för att skydda sig själva. 

Men majoriteten av de som kräver skadestånd menar att de upplever sig kränkta då deras personuppgifter hanterats felaktigt.

– Vi kommer att utreda om det finns någon grund för att bevilja skadestånd i vart och ett av de här fallen, säger Daniel Granqvist verksjurist på Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".