Karin Granbom Ellison
Karin Granbom Ellison, ordförande i bildningsnämnden, säger att utbildningarna från Ljunkan troligtvis kan börja flyttas till andra skolor 2020. Foto: Emma Garzon
Linköping

Ljunkan flyttar utbildningar till andra skolor

2:13 min

Nu är det klart att Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping ska flytta sina utbildningar till andra skolor. Det har bildningsnämnden tagit beslut om.

En av skolorna som kan bli aktuell att flytta utbildningar till är den nya skolan Nya Kungsberget.

Att färre söker yrkesutbildningar är en av anledningarna till omlokaliseringen, enligt bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison(L):

– Eftersom söktrycket har minskat står många ytor tomma på Anders Ljungstedts, samtidigt som det finns renoveringsbehov.

Runt 2 500 elever får plats på Ljunkan men i dag går bara 1 200 elever och vuxenstuderande där.

Ytterligare en anledning till omlokaliseringen är att Ljunkan ligger i vägen för Ostlänken och kommande stadsbebyggelse, vilket gör att skolan måste flyttas på sikt.

När flytten av gymnasieverksamheten kommer att ske är inte klart i nuläget, men invigningen av den första etappen av Nya Kungsberget beräknas bli 2020. 

Eftersom söktrycket har minskat står många ytor tomma på Anders Ljungstedts

I samband med det kommer Ljunkan troligtvis börja flytta några av sina utbildningar dit.

– Det är möjligt att vi kan lokalisera över någon utbildning då om några år, likaså att vi kan flytta över några utbildningar till andra skolor ungefär då. Det kommer troligen vara så att olika program flyttar i etapper, säger Karin Granbom Ellison.

I november ska förslaget till programutbud för Nya Kungsberget vara klart och utbudet för de andra kommunala skolorna ska vara klart till februari nästa år.

Att skolorna får fler utbildningar är alltså säkert, men får de även fler elever när utbildningar flyttas från Ljunkan?

– Det kan betyda det. Till exempel att vi tittar på att Birgittaskolan eventuellt ska utöka sitt gymnasium och att vuxenutbildningen får ge plats.

– Men vissa av våra kommunala skolor är så fulla i dag att det är svårt att lägga till ytterligare elever i den ordinarie skolan. Så då får vi titta på lösningar, för det kan inte bli mycket trängre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".