Transportstyrelsen i Norrköping.
Transportstyrelsen i Norrköping. Foto: Simon Bjerkhaug/Sveriges Radio

Efter it-skandalen har flera chefer lämnat Transportstyrelsen

1:45 min

Totalt har ett 20-tal medarbetare och fem chefer valt att lämna myndigheten eller blivit av med sina förordnanden.

Efter it-skandalen har det varit ovanligt hög omsättning på chefer på it-avdelningen på Transportstyrelsen. Något som påverkar verksamheten. 

– Det är klart att det blir mindre stabilt i ledningen, det är i sig inte ett önskat läge, säger Jaana Elo, personaldirektör på Transportstyrelsen.

it-skandalen på Transportstyrelsen har varit sommarens stora nyhet och utmynnade i att två ministrar fick gå och generaldirektören för Transportstyrelsen avskedades. 

De svarta rubrikerna om hur myndigheten hade låtit obehöriga få tillgång till känslig information har skapat oro även internt inom organisationen.

Under det senaste året har 3 chefer och 21 medarbetare på it-avdelningen lämnat myndigheten och två höga chefer på samma avdelning har blivit av med sina förordnanden.

Janna Elo menar att det hör till vanligheten att det är en viss rörligheten bland medarbetarna men varför så många chefer lämnat eller blivit utbytta vill hon inte kommentera.

– Det är samtal som vi har haft med dem om deras motiv att lämna oss och det är personliga samtal så det vill jag inte kommentera, säger Jaana Elo.

Med anledning av it-skandalen har anställda fått många reaktioner från medborgarna och därför har cheferna på Transportstyrelsen i uppdrag att vara uppmärksamma och stötta personalen om så behövs.

– Alla våra chefer har ett ansvar att prata med sina medarbetare hur de mår i den här situationen och hur man hanterar den. Självklart ger vi också stöd till dem som möter kunder och näringslivet, berättar Jaana Elo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".