Fahed Alkejok
1 av 3
Fahed Alkejok Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ikram Taleb och Aya Alkejok
2 av 3
Ikram hämtar Aya i skolan Foto: Lisen Elowson Tosting
Familjen Taleb/Alkejok utanför Migrationsverket
3 av 3
Familjen Taleb/Alkejok utanför Migrationsverket. Foto: Lisen Elowson Tosting
Ett nytt Sverige

Nu lämnar de Östergötland

9:04 min

Det är nu två år sedan Ikram och Fahed tillsammans med dottern Aya lämnade sitt hem i Damaskus och gav sig av från Syrien.

Det var mycket tvekan innan de lämnade landet. Men rädslan för det som väntade, för att korsa Medelhavet med båt och lämna vänner och släktingar vägdes upp av förhoppningar om en bra framtid för familjen i Sverige.

Ikram och Fahed kom tillsammans med dottern Aya till Norrköping i november 2015. I början av det här året föddes sonen Akram.

P4 Östergötland har följt familjens väg in i det svenska samhället.

Från att de kom till Migrationsverket första gången tills idag när vi träffar familjen som har fått besked som innebär stora förändringar för dem.

Fakta: Ett nytt Sverige

* Förra året ansökte 162 877 personer om asyl i Sverige och under de närmaste åren kommer en stor mängd människor att skapa sig nya liv här i Sverige.

* Ett nytt Sverige ska ge lyssnarna en fördjupad förståelse om det Sverige som nu växer fram.

* P4 Östergötland är en av nio P4-kanaler som i dokumentärform kommer att spegla ett antal personers vardag runtom i landet.

* I P4 Östergötland får du följa två kvinnor, Mari Aldrev, 50 år och Helene Claesson, 66 år. Båda två är från Norrköping och stadsdelen Vilbergen. Men de ser helt olika på situationen i Sverige.

* Sedan tidigare följer vi också familjen Taleb/Kejok som flytt från Syrien och som nu bor i Åtvidaberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".