Boxholms bibliotek
1 av 2
Erika Horvat, tillförordnad bibliotekariechef, hjälper Boxholmsborna med allt från att boka biljetter till att skriva CV. Ett medborgarkontor skulle underlätta arbetsbördan, anser hon. Foto: Emma Garzon
Britt-Marie Johansson
2 av 2
Enligt kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson finns det inga planer på att öppna ett medborgarkontor. Foto: Emma Garzon
Boxholm

Mer jobb för bibliotekarier när kommunal service försvinner

2:13 min

När en del kommunal service har försvunnit från Boxholm blir biblioteket ett slags medborgarkontor. Några gånger i veckan får bibliotekarierna hjälpa personer att exempelvis söka arbete, göra bankärenden eller agera tolk.

Erika Horvat, tillförordnad bibliotekariechef på Boxholms bibliotek, säger att tiden inte alltid räcker till.

– Är det så att vi inte hinner hjälpa just då försöker vi boka en tid när vi vet att vi är fler på biblioteket, så att någon kan ägna tid och tankar åt just den invånaren.

Att hjälpa till att skriva ut papper är inga problem, men när det handlar om bankärenden känner Erika Horvat att det är desto svårare. Hon önskar att kommunen hade ett medborgarkontor, eller att det fanns medborgarservice i en buss med personal som kan flera språk.

– Då kommer bussen till olika bostadsområden och mindre samhällen, och skulle kunna hjälpa invånarna med medborgarproblematik, förklarar Erika Horvat.

Men ett medborgarkontor lär inte bli verklighet inom en snar framtid, enligt Britt-Marie Johansson(S) som är kommunstyrelsens ordförande i Boxholm.

– Nej, det är inget vi har pratat om än i alla fall.

Något som verkligen behövs är mer polisnärvaro, anser hon och många Boxholmsbor. I dag är polisen bara på plats två timmar i veckan.

– Det saknar vi lite, det skulle vi vilja ha. Kanske en hel dag i veckan till att börja med, säger Britt-Marie Johansson.

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan vill Britt-Marie Johansson gärna ha tillbaka. Tidigare fanns Arbetsförmedlingen i Boxholm en gång i veckan, men för två år sedan lades verksamheten ner och i dag måste Boxholmsborna åka till Mjölby i stället.

– Vi har inte fått så stora reaktioner på nedläggningen av Arbetsförmedlingen faktiskt.

Men en som är besviken på nedläggningen är Ann Lindholm som bor strax utanför Boxholm. Nu tycker hon att det är långt att åka till Arbetsförmedlingen.  

– Att det dras in på allt bara för att det är en liten ort tycker jag är bedrövligt, menar Ann Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".