Fredrik Franzén och Roger Åkesson
Fredrik Franzén (L), 1:e vice ordf Utbildningsnämnden och Roger Åkesson (M), 2:e vice ordf utbildningsnämnden.
Norrköping

Delade åsikter om skolresultaten i Norrköping

2:34 min

Fredrik Franzén (L) från den styrande kvartetten i Norrköping och Roger Åkesson (M) från oppositionen, är inte överens om huruvida skolan har blivit bättre eller inte sedan valet 2014.

Hör hela diskussionen om skolbudgeten längst ned i artikeln.

När kvartetten med Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna inledde sitt samarbete efter valet 2014 pekades utbildning och skola ut som den viktigaste utmaningen. Skolan i Norrköping har fått mer pengar under mandatperioden, men om pengarna har gett resultat råder det delade meningar.

– På vissa parametrar står vi och stampar, på andra kan vi se att vi faller. Nej, skolan har inte blivit bättre. Vi har fortfarande stora problem. Vi ligger efter i uppnådda kunskapskrav årskurs 9, säger Roger Åkesson från Moderaterna och oppositionen. 

Fredrik Franzén från Liberalerna och den styrande kvartetten håller inte med.

– Jag tycker vi gjort en rad olika delar som är hemskt viktiga. Vi vill bygga på närmandet mellan skola och näringslivet på gymnasiet. Vi har fått igång UF-företagande på ett sätt man tidigare inte sett i Norrköping. MEN bilden som Roger presenterade kring grundskolebetygen i årskurs 9, där har vi inte sett resultaten än.

Vad beror de uteblivna resultaten på?

– Det finns påverkanstid även i förskolan så det är inte bara att lägga alla pengar i årskurs 9. Då får man väldigt kortsiktiga resultat. Vi har tänkt väldigt tidiga insatser när vi gjort strategiskt arbete. Jag är helt övertygad om att till nästkommande mandatperiod kommer man att se resultat, säger Fredrik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".