Reza Gholamzadah
1 av 2
När Reza Gholamzadah fick höra att han måste återvända till Syrien för att kriga mot IS igen bestämde han sig för att fly till Sverige. Foto: Emma Garzon
Reza Gholamzadah
2 av 2
Reza Gholamzadah fick sova två månader på gatan i Österrike och bo en månad i flyktingläger innan han fick pengar för att åka till Sverige. Foto: Emma Garzon
Världens barn

Från nära döden-upplevelse på Medelhavet till polisdrömmar i Linköping

2:33 min

Han har krigat i Syrien, varit nära på att drunkna i Medelhavet och sovit månader på gatan i Österrike.

Under flykten till Sverige hade 18-åriga Linköpingsbon Reza Gholamzadah oturen att inte få hjälp från internationellt biståndsarbete, men han vet att pengarna gör skillnad och hoppas att människor ska fortsätta hjälpa till. Det kan du göra genom att bland annat skänka pengar till Radiohjälpens insamling till Världens Barn, som på fredag är inne på sin sista dag.

– Jag ber alla folk som bor i världen att hjälpa fattiga länder och fattiga personer. De har på riktigt inget att äta och jag vet att de sover hungriga, som jag, säger Reza.

Reza föddes i Afghanistan men växte upp i Iran med sin familj. När han var 16 år tvingades han åka till Syrien för att kriga mot IS.

– Allt var blodigt, många människor dog och fick sina kroppar sprängda.

"Många människor dog och fick sina kroppar sprängda"


Väl tillbaka i Iran hörde Reza att han måste återvända till Syrien, och de orden gjorde att han flydde. Året var 2015, då flyktingkrisen nådde sin kulmen. Han betalade en människosmugglare för att komma till Grekland i en gummibåt. I båten satt runt 45 personer, trots att den bara hade plats för 15.

– Det var jättenära att vi dog på havet. Men en fiskare kom med en vit båt och hjälpte oss.

Då Reza kom till Österrike var hans pengar slut och han fick leva på gatan och tigga.

– Två månader sov jag på gatan för att jag inte hade pengar. Det var jättesvårt för mig. Jag var så hungrig, jag somnade hungrig och vaknade hungrig.

När han sparat ihop lite pengar flyttade han till ett flyktingläger utanför Wien. Att duscha och vila var gratis, men att sova där kostade tio euro per natt. Flera flyktingar fick bo tillsammans i vita tält.

– När vi skulle duscha eller laga mat behövde vi stå i kö.

Efter en månad i flyktinglägret fick Reza pengar från den grekiska regeringen så att han kunde ta sig vidare till Sverige.

I mars i år fick Reza uppehållstillstånd. Och trots att tiden från kriget förföljer honom i sömnen och saknaden efter familjen är stor, är han glad över att bo här. Nu drömmer han om att bli polis.

– Sverige hjälpte mig. Jag vill hjälpa Sverige och skicka tillbaka hjälpen, säger Reza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".