Amneh Alyousef,  Fatemeh Hosseini och Ewa Bäckelid.
1 av 3
Amneh Alyousef, Fatemeh Hosseini och Ewa Bäckelid. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Fr v Ewa Bäckelid. Lisa Wirén Dahlgren, Mohannad Qrh Bateq och Ahmad Salouka.
2 av 3
Fr v Ewa Bäckelid. Lisa Wirén Dahlgren, Mohannad Qrh Bateq och Ahmad Salouka. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Skylt utanför Skäggetorpsskolan i Linköping.
3 av 3
Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Skäggetorpsskolan går mot trenden - betygen blir bättre

2:06 min

Färsk statistik på riksnivå visar att niondeklassarnas slutbetyg från grundskolan sjunker. Men på Skäggetorpsskolan i Linköping har niondeklassarna höjt sina betyg de senaste åren.

– I tre år nu så har vi höjt meritvärdena. Och jag tror ju det beror på det strukturerade sätt vi jobbar på i skolan, där all personal jobbar mot samma mål på samma sätt, säger Pia Lindgren, rektor på Skäggetorpsskolan.

I Skäggetorpsskolan har 94 procent av eleverna utländsk bakgrund vilket i det här sammanhanget betyder att eleverna själva eller båda deras föräldrar är födda utomlands.

– Vi har ju tagit emot väldigt många nyanlända och ensamkommande elever. Och de uppvisar ett väldigt stort driv och har höga mål i livet, säger processtödjare Lisa Wirén Dahlgren som utreder elevernas kunskap innan de börjar i skolan.

Nu hoppas man på Skäggetorpsskolan kunna fortsätta höja meritvärdet till skolavslutningen i vår.

Mohannad från Syrien går i nian på skolan.

– Jag tror jag kommer att få ett bra betyg det här året eftersom jag har ett mål. När man har ett mål så kämpar man för det, säger han.

Skolkamraten Ahmad Salouka har också han höga ambitioner.

– Man vill alltid nå högre betyg. Man vill alltid bli bättre med tiden, säger han.

Skäggetorpsskolan får extra resurser för att kunna ta emot alla elever. Bland annat finns studievägledare och modersmålslärare anställda på skolan. Och lärarna jobbar målmedvetet ihop med eleverna för att de ska lyckas i skolan. Ewa Bäckelid är förstelärare på skolan:

– Vi jobbar hårt för att personalen ska ha en samsyn. Vi vet vad vi gör, varför vi gör det. Och då får man ett flow i undervisningen. Vi har också höga förväntningar på våra elever, säger hon.

Eleven Amneh Alyousef kom från Syrien till Sverige för ett och ett halvt år sedan. Nu går hon sista året i svensk grundskola.

– Jag hade ett mål att jag måste lära mig svenska snabbt för att börja skolan och prata med andra. Nu går det jättebra. Vi vänner och kompisar hjälper varandra, säger hon.

En del skolor räknar bort vårterminen 2016 i statistiken över betygsresultat. Det var då som många nyanlända kommit till Sverige och även på Skäggetorpsskolan sjönk meritvärdet då.

Men det hämtade upp sig till i våras - och överträffade de tre föregående åren. Eleven Fatemeh Hosseini har en tanke om varför.

– Jag tror inte att det finns så många lärare i andra skolor som hjälper till lika mycket som de gör här. Alltså jag tycker om skolan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".