Ulf Thörn är regional teaterkonsulent foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Ulf Thörn är regional teaterkonsulent.
Östergötland

Flykt höstens teatertema: "Vi inspireras av migrationen som har skett genom Europa"

2:45 min

Utbudsdagen ScenGalej resenteras för första gången ett tema. "Vi började kolla på föreställningar som är aktuella och upptäckte att det fanns ett outtalat tema. Flykt."

ScenGalej arrangeras av Norrköpings och Linköpings kommuner, Dans i Öst/Region Östergötland, Riksteatern Östergötland och Östgötamusiken - och är en utbudsdag där lärare, elever och kultursamordnare har möjlighet att välja bland en mångfald av konserter, föreställningar och uttryck inom scenkonsten.

Tanken är att de sedan ska kunna välja bland dessa föreställningar/konserter och arrangera dem i sin hemkommun, till exempel på en förskola eller skola.

– Temat heter flykt och det är föreställningar som på något sätt handlar om migrationen som har skett genom Europa och de erfarenheter som vi alla måste bearbeta – för att ha varit med om det här på ett eller annat sätt. Antingen att vi har flytt själva eller att vi har mött folk som har flytt. Konsten och kulturen är bra medel för att bearbeta frågor där det inte finns enkla svar, säger Ulf Thörn, regional teaterkonsulent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".