Mjölby stadshus. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Mjölby

Mjölbyborna blir bara fler och fler

1:20 min

Befolkningen i Mjölby har ökat starkt de senaste åren. Enligt kommunalrådet Cecilia Burenby har man bland annat lyckats locka barnfamiljer från Linköping.

Antalet kommuninvånare har ökat i nästa alla kommuner i Östergötland de senaste åren men ökningen har procentuellt sätt varit störst i Mjölby, om man bortser från Linköping och Norrköping. Att Mjölby har en så stabil ökning de senaste åren är glädjande för socialdemokraten Cecilia Burenby som är kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har haft en ökning på ungefär 100-150 personer de senaste 10 åren och det är mycket positiva nyheter, säger Cecilia Burenby.

Det finns många orsaker till att antalet invånare i kommunen ökar. Allt fler flyttar till Mjölby samtidigt som att det föds fler barn. Cecilia Burenby säger att en av deras mål har varit att locka barnfamiljer från Linköping, något som har lyckats tack vare kommunens satsning på flerfamiljshus.

– Just barnfamiljer från Linköping har varit en av våra stora målgrupper och där har Mantorp varit mycket populärt, berättar Cecilia Burenby.

Enligt kommunens egna prognoser kommer befolkningstillväxten att fortsätta under de kommande åren och därför satsar kommunen stort på att bygga fler bostadshus i kommunen. Där Svartåstrand är ett av de största projekteten i kommunen.

– Det största projektet som vi jobbar med just nu är Svartåstrand och där kommer förhoppningsvis bli uppemot 700 bostäder när området är färdigt, säger Cecilia Burenby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".