Hanna, Annie, Anna-Karin, Shafiq och Mahdi på Linghemsskolan.
1 av 2
Hanna, Annie, Anna-Karin, Shafiq och Mahdi på Linghemsskolan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Högstadierektor Magnus Wallén på Linghemsskolan.
2 av 2
Högstadierektor Magnus Wallén på Linghemsskolan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Ökad tolerans när flyktingpojkar kom till skolan

2:04 min

Sjutton pojkar från Afghanistan går i Linghemsskolan i ett av Linköpings mest segregerade områden. Det har skapat både framgång och svårigheter. Eleverna Hanna Petersson Price och Annie Renholm fokuserar på det positiva.

– Jag tror det är bra för alla att det kommer invandrare till Linghem. För många har haft förutfattade meningar om hur de ska vara. Det är väldigt många personer som har ändrat åsikter nu när vi har invandrare i vår klass, säger Annie.

– Man lär sig jättemycket av varandra och man delar med sig av historier och så. Det är intressant, säger Hanna.

Det var Linghemskolans rektor Magnus Wallén som tog initiativet till att ta emot nyanlända elever i Linghemsskolan även om de inte bor i området.

– Just av anledningen att jag tror att det är bra att integrera elever från andra kulturer här ute istället för att göra det centralt inne i centralorten där det finns så mycket annat som distraherar. Jag är övertygad om att det blir en dubbel integration åt båda håll.  

Men samtidigt har det skett en del incidenter av rasistisk art mot de aghanska killarna i skolan. Det berättar eleven Mahdi Husseini som inte trivs i Linghemsskolan.

– Det är inte alls bra, säger han och tar hjälp av klasskamraten Shafiq Rahman som översätter.

– Han säger: Jag tycker inte om skolan därför att två eller tre personer är rasister.

Rektor Magnus Wallén svarar:

– Det finns inslag på vår skola som inte är rumsrena. Det är något som vi jobbar med men jag skulle vilja påstå att de tillhör undantagen. Vi vet vilka det är och det är någonting som vi jobbar med med både elever och deras föräldrar.

– Men här var det en mycket större utbredd främlingsfientlighet innan pojkarna började här. Idag är vi på en helt annan nivå och det kan jag se som en jättevinst för samhället, säger han.

Och enligt eleven Shafiq Rahman så är det bra i Linghemsskolan även om det var besvärligt med språket först.

– När vi började var det lite svårt men nu är det bättre, säger han.

Många av de afghanska killarna är bra på sport - något som uppskattas av en hel del svenska killar på skolan, berättar lärare Anna-Karin Haraldsson Grym.

– Främst i idrott är det som de känner att de fått lite motstånd. De måste kämpa hårdare för att visa vad de kan och ta sin plats, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".