Maria Jakobsson, verksamhetschef LAH i norrköping och  på något som heter Palliativt kompetenscentrum i Östergötland (PKC).
1 av 2
Maria Jakobsson Foto: Andreas Åsenheim/Sveriges Radio
äldre händer håller i varandra
2 av 2
Arkivbild: Foto: Hasse Holmberg / TT
Norrköping

LAH-chefen: Alla vill inte hålla en främling i handen när de dör

1:03 min

Många dör ensamma. Trots att riksdagen för 20 år sedan beslutade att ingen skulle behöva göra det. Men det gäller att inte glömma bort att det finns de som vill vara ensamma. Det menar Maria Jakobsson, verksamhetschef på LAH i Norrköping

Maria Jakobsson är verksamhetschef på både LAH i Norrköping och på något som heter Palliativt kompetenscentrum i Östergötland (PKC) De arbetar med utbildning, utveckling och forskning inom ämnesområdet palliativ vård.

Hon tycker att siffrorna låter förskräckliga men säger samtidigta att det inte är någon självklarhet att alla vill ha sällskap när de dör.

– Jag vet att det är så att en hel del önskar att avsluta livet ensamma. Det viktiga är att man för ett samtal tidigt i den process det är att avsluta sitt liv.

– Att tillsammans med sina närstående får önska och uttrycka hur man vill ha det, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".