Kvinna sitter i en domstol med lagbok framför sig. Till höger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tobias Tobé.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Tobias Tobé försvarar förslaget. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Östergötland

Moderaterna vill tillåta anonyma vittnen

2:33 min

Moderaternas ledning svänger och öppnar nu för att tillåta anonyma vittnen i rättegångar, men Östgötamoderaternas ordförande Christian Gustavsson är kritisk.

Det är en kontroversiell fråga, där partiets nytillträdde partisekreterare Gunnar Strömmer är en i raden av ledamöter i partistyrelsen som säger nej.

Tomas Tobé, som är Moderaternas rättspolitiske talesperson, försvarar den nya linjen.

- Problemet är ju att väldigt många människor känner att man inte kan vittna, och det betyder också att vi inte kan lagföra många av de här gängkriminella. Då är vi beredda att titta på den här möjligheten, men det här är en svår fråga. Det är en balansgång, säger Tomas Tobé.

Inför Moderaternas stämma, som inleds på torsdag, har partistyrelsen lagt fram en rad nya förslag på det rättspolitiska området. Man öppnar till exempel för att personer som vittnar i domstol ska ha rätt att vara anonyma, när det gäller allvarlig brottslighet.

Den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé betonar att den här möjligheten bara ska användas i undantagsfall.

- Det är klart att det i någon mening är ett avsteg kring mycket av den rättspraxis vi har på området i Sverige. Men jag tycker att det är viktigt att man får lägga in att det här ska ha ett lägre värde som bevis när domstolar tittar på det.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill tillåta anonyma vittnen, och Liberalernas partistyrelse föreslår samma sak inför landsmötet senare i höst.

Frågan har diskuterats intensivt i Moderaternas partistyrelse och en rad ledamöter har argumenterat mot den nya hållningen, däribland juristen Gunnar Strömmer som förra veckan utsågs till ny partisekreterare för Moderaterna.

Anonyma vittnen skulle "innebära en långtgående inskränkning av rättsstatliga principer", anser han, liksom bland andra Östergötlands förbundsordförande Christian Gustavsson, som också har reserverat sig mot beslutet.

- Jag tycker att det måste finnas ett antal principer i en rättsstat, och en av dem att den är som är åtalad måste i domstol kunna ta del av bevisningen mot en eller kunna bemöta den. Det finns en helt grundläggande princip som jag tycker att man passerar när man tillåter anonyma vittnesmål i domstol.

Även ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa vill att partiet ska överge det nya förslaget.

- Huvudproblemet blir ju att man kan anklaga åt höger och vänster, och vem som helst i princip. Men jag ser det här också som att öppna Pandoras ask, om vi börjar att tumma lite på rättsstaten, vart blir slutet i så fall? Det är därför jag har reserverat mig.

Debatten om anonyma vittnen på Moderaternas stämma väntas bli intensiv, och Benjamin Dousa tror att det faktum att den nye partisekreteraren ogillar förslaget kan spela roll för ombuden.

- Det är så klart väldigt tungt att Gunnar Strömmer ställde sig bakom och faktiskt var pådrivande för den här reservationen. Och det skulle väl kunna innebära att utskottet faktiskt får en majoritet mot förslaget.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer vill inte kommentera frågan om anonyma vittnen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".