Linköpings tränare
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Fotboll

LFC-tränaren "Radikala förändringar behövs"

5:50 min

Om Linköping och Rosengård vinner kvällens matcher i Champions League är de klara för en åttondelsfinal. Ekonomiskt märks inte framgångarna och Linköpings tränare har tröttnat på det.

LFC-tränaren Kim Björkegren jonglerar just nu i truppen för att få den att räcka till i både avgörandet av Damallsvenskan och äventyret i Champions league.

Både hans Linköping och Rosengård är vidare från kvällen åttondelsfinaler.

– Ofta landar det här i en minusaffär. Man måste i stort sett ta sig till en final för att det ska bli några pengar att sätta åt sidan, knappt då, säger Kim Björkegren.

Men du känner ändå att det är värt det? 

- Värt det utifrån att det är den idrott vi håller på med och att det är ett skyltfönster, men radikala förändringar måste ske. Det funkar inte att 98,5 procent går till herrarna och det som blir kvar är damernas. Det är för skeva förutsättningar.

Människan har kommit för långt i sin utveckling för att tycka att det skiljer så mycket på kvinnor och män.

Ändå har en del hänt vad gäller förutsättningarna för damklubbar i Champions league. Ersättning redan i gruppspelet, reseersättning utöver grundersättningen och lite högre nivåer för finallagen är några exempel som Linda Wijkström på Elitfotboll dam lyfter fram.

Men Linköping uppger ändå ersättningen från Uefa inte täcker alla utgifter kring bortaresor, boende och arenakraven kring hemmamatchen. Någonstans vid en vunnen kvartsfinal kan de börja räkna med ett plusreultat, men det är inga stora pengar det handlar om. En finalseger skulle ge Linköping 250 000 euro. Det vinnande herrlaget får 15 000 000 euro.

- Människan har kommit för långt i sin utveckling för att tycka att det skiljer så mycket på kvinnor och män, säger Kim Björkegren.

Förbundskapten Peter Gerhardsson, som ikväll ser Linköpings match, tycker det är viktigt att de svenska lagen går långt.

– För klubbfotbollen, för damallsvenskan, är det viktigt att svenska långt går långt. Det vore absolut en dålig signal ifall klubbar börjar tacka nej för att man inte har råd att spela Champions League. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".