Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Maria Johansson, sjuksköterska som har gjort uppsatsen om sjuksköterskors uppfattningar om äldres sexualitet och sexuell hälsa.
1 av 2
Maria Johansson, sjuksköterska som har gjort uppsatsen om sjuksköterskors uppfattningar om äldres sexualitet och sexuell hälsa. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Pia Kind, specialistsjuksköterska på Vrinnevisjukhuset.
2 av 2
Pia Kind, specialistsjuksköterska på Vrinnevisjukhuset.
Östergötland
Svårt för sjuksköterskor att prata sexuell hälsa med äldre
2:09 min

Sjuksköterskor lyfter sällan ämnet sexuell hälsa med äldre patienter och när de gör det utgår de ofta från sina egna referenser i samtalet.

En av anledningarna är att det saknas gemensamma begrepp och en policy att förhålla sig till.

Det här visar en ny magisteruppsats från Linköpings universitet som sjuksköterskan Maria Johansson har gjort.

– De ställs lite sådana frågor till gamla idag och det är synd för det skulle ge mycket för hälsan om vi tog med det här perspektivet, säger Maria Johansson till P4 Östergötland.

Sjuksköterskans samtal med äldre patienter är en stor del av omvårdnaden och innehåller många ämnen. Men just frågor kring sexualitet och sexuell hälsa kommer oftast inte med, enligt Maria Johansson som menar att det bland annat handlar om ovana, blygsel och osäkerhet inför vad som ska komma upp i samtalet.

Maria Johansson har intervjuat tio sjuksköterskor för att bland annat få en bild av varför de här samtalen uteblir och kan konstatera att ämnet inte prioriteras på samma sätt som andra områden.

– Det finns inga gemensamma policydokument och hållna diskussioner  som det gör för andra delar av vård. Vi skolas ju hårt att vi ska hålla oss på ett professionellt plan när vi pratar med våra patienter och här finns det inget att hålla sig till, säger Maria Johansson till Sveriges Radio. 

Specialistsjuksköterska Pia Kind arbetar med akutsjukvård för äldre på Vrinnevisjukhuset och även om hennes patienter ofta är så sjuka att det i många fall inte är aktuellt att prata om sexuell hälsa känner hon igen det uppsatsen visar.

– Man ska ju inte utgå från sig själv utan utgå från patienten. Ens egna erfarenheter skiljer sig ju sig åt var man själv är i livet, säger Pia Kind till P4 Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".