Startblock. Foto: Christina Turesson
Målet är att friidrottsarenan på Himmelstalundsfältet ska stå klar för användning våren 2019, ett halvår senare än planerat. Foto: Christina Turesson
Norrköping

Bygget av friidrottsarena försenas igen

2:03 min

Nu skulle friidrottsarenan i Norrköping ha börjat byggas. Men på Himmelstalundsfältet syns ännu inga byggarbetare och byggmaskiner.

Målet är att sätta spaden i marken i vår och att arenan ska stå klar för användning våren 2019, ett halvår senare än planerat.

Den här gången har bland annat det kommande saneringsarbetet och alla beslut bland de inblandade parterna satt käppar i hjulet.

– Det är ju många parter inblandade. Någon ska verka på arenan, som i sin tur ska hyra ut till enskilda aktiviteter.

– Det planeringsarbetet tar lite lång tid ibland, säger Micael Antamo, vd för det kommunala bolaget Norrevo Fastigheter som står för bygget.

I december går Norrevo ut med ett förfrågningsunderlag för upphandling av den nya friidrottsarenan.

Micael Antamo hoppas att upphandlingen inte ska leda till ännu större förseningar.

– Man vet ju inte med upphandlingar. Det kan bli överklaganden och annat, det finns ju alltid det förbehållet. Men går allt som det ska är det här en rimlig tidsplan.

Det har ju varit många turer kring arenan de senaste åren. 2015 var planen att den skulle vara klar till SM-veckan i Norrköping sommaren 2016. Men i stället blev det en upprustning av Borgsmo.

Förseningen den här gången är dock inget stort problem, enligt Micael Antamo.  

– Säsongstart 2019 eller hösten 2018 är inte någon stor skillnad, för det pågår ju inte jättemycket friidrottsaktiviteter under vintern ändå.

Arenan ska ha plats för 1000 åskådare under tak och 4000 ståplatser vid större arrangemang. Det är ännu oklart hur mycket den beräknas kosta. Norrevo kommer att hyra ut anläggningen till kommunen för 5,5 miljoner kronor om året och Tjalve kommer i sin tur hyra den av kommunen.

Prislappen för Tjalve är dock inte bestämd än. Men något som är säkert är att många längtar efter den här friidrottsarenan.

– Det är förstås fantastiskt för Norrköping och Norrköpingsborna att det kommer uppföras en sådan här arena. Det är jättetrevligt och jättespännande, säger Micael Antamo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".