Sigrid Kenell visar upp några av alla glasögon som skänkts till butiken.
1 av 3
Sigrid Kenell visar upp några av alla glasögon som skänkts till butiken. Foto: Anna Karin Lodin/Sveriges Radio P4 Östergötland
Maskinen talar om vilken styrka det är på glasögonen och om de passar att skicka med Optiker utan gränser när de åker på nästa hjälpresa.
2 av 3
Maskinen talar om vilken styrka det är på glasögonen och om de passar att skicka med Optiker utan gränser när de åker på nästa hjälpresa. Foto: Anna-Karin Lodin/Sveriges Radio
Anna-Karin och Sigrid Kenell
3 av 3
Reporter Anna-Karin donerar sina gamla glasögon till Sigrids insamling. Förhoppningsvis kan de hjälpa någon i en annan del av världen till ett rikare liv. Foto: Sveriges Radio
Motala

Hon har hjälpt 3 184 människor att se bättre

3:18 min

Sigrid Kenell från Motala kom nyligen hem från biståndsorganisationen "Optiker utan gränsers" hjälpresa till Peru.

Under nio dagar har Sigrid Kenell och elva kollegor rest runt med tusentals glasögon i bagaget för att hjälpa människor med synundersökningar och glasögon.

Resultatet: 3184 peruaner ser nu bättre och får därmed helt nya förutsättningar att klara sitt arbete och gå i skolan.

Inför resan skänkte svenska folket rekordmånga glasögon, hela 81 540 par samlades in under förra året via Synoptiks butiker runt om i landet.

Efter sju hjälpresor och 21 129 hjälpta medmänniskor planerar "Optiker utan gränser" redan nu sin åttonde resa våren 2018. 

Skänk dina gamla glasögon till insamlingen här!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".