Ulf Westergren
Ulf Westergren, som har en son som går på Brobyskolan, är besviken över att politikerna inte haft någon dialog med föräldrarna i skolfrågan. Foto: Emma Garzon
Söderköping

Föräldrar känner sig överkörda i skolfrågan

2:02 min

På tisdag fattas beslutet om framtidens skola i Söderköping, som troligen blir i Alboga. Många föräldrar på Brobyskolan, därifrån eleverna ska flytta, är kritiska till att de inte har fått göra sina röster hörda.

– Det känns inte speciellt bra eftersom man i våras lovade att vi föräldrar skulle få tycka till hur det skulle gå till och vad man skulle tänka på, säger föräldern Ulf Westergren.

Förra veckan informerades allmänheten om förslaget på den nya skolan. Men innan dess hade föräldrarna inte hört något alls sedan i våras. Kjell Eriksson, ordförande för barn- och utbildningsnämnden, säger att politikerna har tagit till sig föräldrarnas synpunkter från vårens möte.

Då sa föräldrarna att de uppskattade närheten till naturen på Brobyskolan, medan trafiken var bekymmersam.

– Sammantaget tycker vi att ett förslag som Alboga väl fyller de behoven, säger Kjell Eriksson.

Ulf Westergren önskar att Brobyskolan hade renoverats tidigare så att eleverna skulle slippa byta skola och åka långt för att komma till Alboga. Han är väl medveten om att skolan i dag har blivit för sliten.

Gympasalen har stängts på grund av bland annat ventilationsproblem, och i november ska eleverna börja bussas till en annan skola för att ha inomhusgymnasitik. Dessutom har Brobyskolan många elever, vilket påverkar Ulf Westergrens son.

– Framför allt märker man det på att han inte vill gå på fritids. Han säger att det är för trångt och rörigt. Och ibland har de inte tid att ta en till portion mat för att det kommer en annan klass, berättar Ulf Westergren.

Det beräknas ta tre år och åtta månader innan en skola i Alboga står klar, och Ulf Westergren är orolig över elevernas situation på Brobyskolan innan flytten. Men vad händer med Brobyskolan i framtiden?

– Vad som kommer hända med Broby, när det är tomt där och ger utrymme för eventuell ombyggnad eller nybyggnad, är en fråga som kommer längre fram, säger Kjell Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".