Östergötland

Överläkaren: Alla kvinnor ska känna sig trygga med att föda – så är det inte i dag

5:09 min

Fyra av fem förstföderskor i Sverige får skador som måste sys när de föder barnet. "Det stora bekymret är att kvinnor inte tas på allvar", säger experten på förlossningsskador.

I generationer har kvinnors förlossningsskador hamnat i något slags skammens ingenmansland. Ett systemfel av sjukvården, menar Eva Uustal som arbetar för en trygg nationell förlossningsvård.

– Det har ju funnits en tendens till att vilja normalisera ganska uttalade besvär. Det här att om du läcker urin när du springer, då får du väl promenera istället. Om du har framfall när du tränar styrketräning, ja då får du sluta med det. Eller om man upplever sig öppen i slidan när man har sex, då kanske det är frågan om att göra på något annat sätt. Och det är väl det som är det stora bekymret tycker jag. Den här normaliseringen och att man inte tas riktigt på allvar, säger Eva Uustal, överläkare på Universitetssjukhuset i Linköping och expert på förlossningsskador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista