Norrköping 

Arkeologen i Pryssgården: Har hittat 4 000 år gamla redskap

4:55 min

Nu undersöks ett stort område med lämningar efter gårdar och bostäder från bronsålder och äldre järnålder i Pryssgården.

Det handlar om en av Sveriges största förhistoriska boplatser – en plats man kallar: "Där hällristarna bodde" – alltså de som gjorde de berömda hällristningarna vid Himmelstalund, Ekenberg och Leonardsberg.

– Vi har gått runt med metalldetektor och sökt av området ordentligt här och hittat ganska många föremål i metaller. Ringar, fingerborgar och ganska många mynt. Det äldsta myntet är från Gustav Vasa – så det är 1500-tal då, säger arkeologen Maria Sjöquist.

– Nu kommer de ju bli ett stort arbete med att gå igenom alltihopa när vi dokumenterar och registrerar alla fynden – och bedömer hur de hör ihop med varandra. Men så småningom kommer de antingen att hamna på Östergötlands länsmuseum eller på Statens historiska museum. Men vi har också ett samarbete med Statsmuseet här i Norrköping. Så vi får se om vi kan få möjligjhet att ställa ut en del av fynden här, berättar Marita Sjölin, arkeolog och projektledare för utgrävningen i Pryssgården.

Undersökningarna öppnas för en allmän visning: torsdag 19/10 kl 16.00.