Lennart "Nenne" Karlsson Församlingspedagog Svenska kyrkan
Lennart "Nenne" Karlsson Församlingspedagog Svenska kyrkan Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio

Satsningarna på Klockaretorpet ger resultat

1:47 min

Tryggare och lugnare. Så beskriver eldsjälen och församlingspedagogen Lennart "Nenne" Karlsson situationen i Klockaretorpet i Norrköping efter de senaste årens oroligheter.

– Det är tryggare! Vi är 20 personer som jobbar här och vi är inte längre rädda för att gå till jobbet, säger Lennart "Nenne" Karlsson.

I 37 år har Lennart "Nenne" Karlsson, församlingspedagog i Svenska Kyrkan, jobbat i församlingens lokaler som ligger mitt i torget i Klockaretorpet. Under de här åren har han sett hur området utarmats, säger han. Förr i tiden hade stadsdelen ett levande centrum med mataffär, postkontor, folktandvård, och mycket mera, men allt det här är borta nu.

Sakta men säkert tog det som han kallar för "buset" över centrum. Och det som var busstreck förvandlades med tiden till allvarlig brottslighet.

– På grund av att man hade glömt bort Klockaretorpet blev det så, menar Lennart "Nenne" Karlsson. 

Läget förvärrades rejält förra året med upprepade bilbränder, stenkastande ungdomar, bråk och öppen narkotikahandel i centrum. Det ledde till att polisen, kommunen, ideella organisationer och kyrkan reagerade. Flera olika projekt drogs i gång och polisen ökade sin närvaro i området. Situationen idag är helt annat jämfört med förra året säger Lennart Karlsson.

Men det tar tid innan brottsligheten försvinner helt säger han. Fortfarande förekommer droghandel men inte i samma utsträckning som tidigare menar Lennart "Nenne" Karlsson.

– Det langas fortfarande men de har hittat andra platser, förr var det så öppet så att det var precis utanför torget här, berättar Lennart "Nenne" Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista