Förskolechef i Norrköping
1 av 2
Monica Englund, förskolechef i Norrköping. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio P4 Östergötland
Arash Sade, förälder till barn som går på förskolan.
2 av 2
Arash Sade, förälder till barn som går på förskolan. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio P4 Östergötland
Norrköping

Kanyler, tabletter och flaskor hittades på förskolans gård

1:46 min

För drygt en månad sedan hittade personalen på en av Norrköpings förskolor kanyler, tabletter och flaskor på barnens lekplats.

– Man blir oroad av det. Jag har jobbat som förskolechef i snart 15 år och har haft en enhet i en annan kommun förut, som låg centralt med missbrukare som fanns nära. Men där var förskolegården alltid en fredad zon – det är den inte i dag, säger Monica Englund, förskolechef i Norrköping.

Fastighetsägaren städade upp på gården men problemen fortsatte med annan förstörelse, där de som nyttjade gården försökte flytta utemöbler till ett utrymme där de kunde sitta ostört och festa. Borden sattes då fast med jordankare av cement – men trots det grävdes de upp så ytterligare åtgärder fick tas till.

– Att jag ska lämna mina barn här när man vet att det har hänt såna här saker är verkligen inget vidare, säger föräldern Arash Sade.

Monica Englund säger att förstörelsen nu har avtagit efter en rad åtgärder som har vidtagits med bland annat ökad bevakning. Nya rutiner har också införts för att verkligen säkra barnens vistelse på förskolan, där personal varje morgon går ut när det ljusnar och ser över gården.

– Vi känner att vi är tvungna att gör det för barnens säkerhet. Annars får vi leva med oron att något barn kan utsätta sig för något som ligger på gården, och det vill vi inte vi vara med om, säger Monica Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista